miércoles, 30 de diciembre de 2009

Quines diferències hi ha entre la llengua oral i la llengua escrita?

Primer vull posar aquesta dita d’un escriptor que és diu Kenneth Goodman en la qual
crec que explica molt bé quina és la relació entre llenguatge oral i escrit.

“En una sociedad alfabetizada hay dos formas de lenguaje —oral y escrita—
que son paralelas entre sí. Ambas son totalmente capaces de lograr la comunicación. Ambas formas tienen la misma gramática subyacente.
Lo que diferencia la lengua oral de la lengua escrita son principalmente las
circunstancias de uso. Utilizamos la lengua oral sobre todo para la comunicación inmediata, cara a cara, y la lengua escrita para comunicarnos a través del tiempo y del espacio”.
Kenneth Goodman

Ara explicaré algunes diferencies entre el codi escrit i el codi oral .
Primer explicaré el codi textual i després les del codi contextual.


Codi textual
El llenguatge oral des de el punt de vista de la fonologia és espontani i natural. Mentre que el llenguatge escrit no es espontani.

Per altra banda podem dir, des de el punt de vista morfològic, que el codi escrit es molt formal , en canvi el codi oral no.

Des de el punt de vista sintàctic el llenguatge oral té una estructura simple, el•lipsis i un ordre variable. Mentre que l’estructura del llenguatge escrit es complexa, té menys el•lipsis i l’ordre és més concret.

Finalment des de el punt de vista lèxic el llenguatge oral es produeixen repeticions, tics, mots crossa, onomatopeies. En canvi al llenguatge escrit no hi ha tics, ni onomatopeies, només hi ha lèxic formal.

Codi contextual
El tret més característic d’aquest apartat és que el llenguatge oral té una comunicació espontània i el llenguatge escrit té una comunicació elaborada.

Què és una comunicació espontània i una comunicació elaborada?

Una comunicació espontània es aquella en al que has de comprendre el text en el moment ja que al ser oral no pots tornar a escoltar allò que s’ha dit.

Una comunicació elaborada es aquella que no fa falta que s’entengui a la primera ja que, al ser escrit, es pot tornar a llegir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Datos personales